Търговският оборот между Русия и Япония се е увеличил с 31% през август в сравнение със същия период на миналата година, до 219 милиарда йени (около $1,53 милиарда). Това показват данните от търговската статистика на японското министерство на финансите, съобщи "Известия".

Отбелязва се, че това увеличение е свързано основно с повишените световни цени на горивата. Което доведе до значително нарастване на вноса на енергоносители от Русия в стойностно изражение.

По-конкретно, вносът на руски втечнен природен газ (LNG) във физическо изражение се е увеличил през август с 211% в сравнение със същия период на миналата година, а в стойностно изражение нарастването е с 386%.

Освен това, Япония намали обема на вноса на въглища от Руската федерация, но в стойностно изражение той се е увеличил през миналия месец на годишна база със 120%.

По данни на Министерството на финансите на Япония, общата стойност на минералните горива, закупени от Русия през август, е нараснала със 135% на годишна база.

Япония също така увеличи вноса на зеленчуци от Русия със 154%, но пък намали драстично вноса на зърно и соя.

В същото време, износът за Русия от Япония намалява през август на годишна база с 21,5%. Най-много се свива износът на резервни части за автомобили за (със 73%). Намаляват и доставките на автобуси и камиони (с 51%).

Износът на японски компютри обаче нараства със 107%, а на компонентите им - със 161%. Също така, доставките на леки автомобили за Русия са се увеличили с 5,8%.

В Япония може да се стигне до режим на електроснабдяването

В Япония може да се стигне до режим на електроснабдяването

Правителството призовава за строги икономии