Докато все повече американци посочват, че изпитват затруднения да плащат наемите или ипотеките си и дори да осигурят достатъчно качествена храна на децата си, представителите на строителния отрасъл прогнозират, че този сектор на икономиката почти няма да бъде засегнат до края на 2020 г., предаде Zero Hedge.

Нещо повече, индексът на очакванията в строителният отрасъл се изравни с исторически рекордната стойност от 78 пункта, постигната за последен път през 1998 г., спрямо 72 през миналия месец, с което подобри значително очакванията от 74 пункта през август.

Броят на американците, които не могат да си позволят достатъчно храна за децата си, расте

Броят на американците, които не могат да си позволят достатъчно храна за децата си, расте

Докато икономистите бленуват V-образно възстановяване, хората в страната очакват понижаване на доходите и невъзможност за плащане на наеми

Най-много расте подиндексът, измерващ трафика на потенциални нови купувачи, който се покачва с цели 8 пункта до 65. Индексът на продажбите на еднофамилни жилища за август е нагоре с 6 пункта до 84, а този на бъдещите продажби на еднофамилни жилища - с 3 пункта до 78.

"Строителният сектор очевидно е сред добре представящите се в пандемията и скоростното изстрелване на доверието на строителите през лятото подтикна National Association of Home Builders да повиши прогнозата си за еднофамилните жилища, за които вече очакваме да преминат през много лек спад през 2020 г.", каза главният икономист на организацията Робърт Диц.

По думите му, продажбите на еднофамилни жилища ще бъдат подпомогнати от ниските лихвени проценти на пазара. Те се очаква да засилят тенденцията към изнасяне към предградията и селските региони на САЩ, смята той.

От Zero Hedge обаче припомнят, че индексът на купувачите на имоти далеч не навежда към толкова голям оптимизъм, колкото този на строителите. Измерителят, който се срина до най-ниската си стойност от Голямата рецесия насам през април, се възстанови малко, но е двойно по-нисък от строителния и остава на стойност от 37 пункта.

Инвестициите в бизнес имоти намаляха с рекордните 57% за година

Инвестициите в бизнес имоти намаляха с рекордните 57% за година

Америка беше засегната най-сериозно

Същевременно от началото на годината банките затегнаха значително условията, при които отпускат ипотечни кредити и причината за това е очевидна - финансовите институции трябва да заделят част от средствата си като запаси по необслужваните задължения.

Тенденцията обаче няма как да подпомогне покупките на нови жилища, особено на фона на безработица от над 10% и прогнозата доходите на много домакинства тепърва да се понижат.