Една пета от американците с деца, които не са можели да си позволят да им осигурят достатъчно храна през юли, посочи новото издание на изследване, проведено от Бюрото за преброяване на населението на страната, предаде Wall Street Journal. Това е ръст от 3 процентни пункта спрямо месец по-рано.

Сред причините за това са забавянията при някои видове социални помощи, включително и детските надбавки, затварянето на учебните заведения, които осигуряват храна на децата през деня, и все още високата безработица, която се задържа над 10%. Прогнозата е, че когато нововъведените социални програми се изчерпат, проблемът може да се задълбочи.

Питър Шиф: Митът за V-образното възстановяване е оборен

Питър Шиф: Митът за V-образното възстановяване е оборен

Според него икономиката е много по-слаба, отколкото хората мислят, а действията на Фед водят по пътя към срива

Данните показват още, че 30% от запитаните очакват през август да не са способни да платят наема или ипотеката си. Това е особено лоша новина за тях, тъй като забраната наемодателите да отстраняват наемателите си изтича именно през този месец.

Очаквано, над 50% от респондентите посочват, че през последното полугодие доходите им са се понижили. Причината за това е принудителното затваряне на икономиката, което доведе до спирането на бизнеса и изстрелването на безработицата до равнища, невиждани от Голямата депресия насам.

За това говорят и отговорите на участващите в проучването за причините, по които те са изгубили работата си. Почти 12 млн. от тях са изтъкнали, че причината за това е пандемията от коронавирус, 10,2 млн. са съкратени заради понижаване на обемите от работа, а други 8,5 млн. - защото работодателите им са спрели дейност временно.

Същевременно други над 30% от запитаните са изтъкнали, че очакват тепърва доходите им да се понижат, което се дължи както на бавното размразяване на стопанството, така и на прекратяването на някои програми за социални помощи.