41 милиарда долара са похарчили досега за пътувания американските туристи, а няколко европейски държави остават сред фаворитите за прекарване на лятната им ваканция.

Изследване на платформата за луксозни пътувания Virtuoso показва, че в топ 10 на най-предпочитаните от тях дестинации за следващия сезон влизат Италия, Франция, Германия, Гърция и Швейцария.

"Германия, в частност, има силно присъствие до голяма степен заради популярните си круизи и заради коледните си базари", посочват експертите.

Сред другите предпочитани места са още Южна Африка, Нова Зеландия, Израел и Япония.

Любопитното е, че голям напредък бележи Турция. Резервациите за южната ни съседка са скочили с 310%, като трябва да се отбележи, че данните за този ръст са били събрани преди последните финансови сътресения в страната.

"Докато Италия, Франция и Великобритания остават силни пазари за нас, клиентите ни започват отново да търсят повече възможности за пътувания до Турция, както и до Египет", посочва съоснователят на компанията Моли Фитцджералд.

Южната ни съседка все още изпитва затруднения в привличането на чуждестранните туристи след терористичните атаки от 2016 година, а сега Анкара е изправена и пред конфликт с Вашингон.

Заради това е възможно в следващите месеци да бъде отчетен отново отлив на интереса от страна на американците. От Държавният департамент на САЩ наскоро излязоха с препоръка към гражданите си да "преосмислят" плановете си за пътуване в Турция заради опасността от тероризъм.

Въпреки това обаче все още държавата остава сред доста привлекателните дестинации за американците, твърдят специалисти.