Въпреки че след срива си през февруари, през март индексът на мениджърските поръчки в производството в Китай се изстреля, през последните месеци той отново спадна под 50 пункта, които разделят свиването от експанзията, преди днес да стане ясно, че за последния месец е нараснал повече от очакваното, достигайки 50,9 пункта. Индексът на мениджърските поръчки в услугите също е нагоре - от 53,6 до 54,4 пункта, предаде Zero Hedge.

Проблемът е, че зад тези официални данни стои разминаване между производството и търсенето. Да, фабриките вече отварят, но износът е надолу. Нещо повече, оказва се, че заетостта във възобновилите дейност фабрики спада, след като индексът спадна до 49,1 пункта, което е в зоната на контракцията.

Подиндексът на поръчките за износ също е в територията на контракция - 32,6 пункта, като той остава без промяна за последните три месеца. Това означава, че контрагентите на страната още са в криза, което спира експорта.

Може ли Европа да се освободи от Китай след кризата

Може ли Европа да се освободи от Китай след кризата

Вместо да увеличават данъците, да създава пречки пред бизнеса и правителствени планове, може би властите на Стария континент трябва да пробват обратния подход

Положението не е много по-добро и във високотехнологичните отрасли на страната. Въпреки че там се наблюдава растеж на индекса на мениджърските поръчки, той е по-нисък през юни, отколко през май - 55,9 пункта спрямо 51,4 пункта.

"Очакваме трудно възстановяване, изпълнено с несигурност, тъй като Китай е притисната между стимулите за икономиката у дома, политическите стимули, мерките за социална дистанция и спадащото търсене от чужбина", пишат от Nomura.