Икономиката на Великобритания забави растежа си далеч повече от очакваното през първите три месеца на годината, като времето може да бъде обявено само частично за лошия резултат, пише Reuters.

През първото тримесечие брутният вътрешен продукт се повиши с едва 0,1% - най-бавният ръст от края на 2012 година, показват първоначални данни. През четвъртото тримесечие на миналата година тя нарасна с 0,4%.

"Снеговалежът има въздействие, особено в строителния сектор и при търговията на дребно, но общият ефект е малък, тъй като лошото време пък увеличи доставките на електроенергия и онлайн продажбите", казва статистикът от ONS Роб Кент-Смит.

На годишна база растежът се забавя до 1,2 процента, отново най-слаб резултат от 2012 година. През последните три месеца на 2017 година Великобритания записа най-бавен ръст от всички големи икономики, но за тази година Международният валутен фонд предвижда, че Острова ще излезе през Япония и Италия.

Официални данни от миналата седмица показаха голям спад в продажбите на дребно през март, а преди това строителите отчетоха срив на новите жилища през първите три месеца на годината.

Лошото време не е единственият виновник обаче. От гласуването за Brexit през юни 2016 година разширяването на британската икономика се забави. Спадът на паунда намали разполагаемия доход на британците.

Секторите, които изнасят стоки и услуги, не се възползваха от по-слабата валута - и икономистите смятат, че това е свързано с дългосрочните съмнения относно позицията на Великобритания в търговията след окончателното напускане на ЕС.