Ръководители на големи европейски енергийни компании, анкетирани от Bloomberg, назоваха кога според тях е срокът за приключване на газовата криза в Европа, и той не е близо. Според анкетираните мениджъри, недостигът на синьо гориво, особено през зимата, ще продължи поне до 2025 година.

Ако Русия реши напълно да прекъсне доставките на природен газ за Европа, газохранилищата на континента ще се изчерпват по-бързо през зимата, отколкото при предишни години, което ще затрудни подготовката за следващите отоплителни сезони. Тъй като бързо решение на този проблем няма, недостигът на газ може да продължи още три години, смятат експертите.

"През следващата зима (2023/24 г.) Европа е възможно да има още по-сериозни проблеми. Може би следващото лято (2023 г.) няма да успеем да запълним газохранилищата толкова, колкото успяхме тази година", казва Ник Ден Холандер, търговски директор на германския енергиен концерн Uniper.

Politico: ЕК обмисля ограничаване на цената на руския газ

Politico: ЕК обмисля ограничаване на цената на руския газ

Предлаганият "таван" е драстично по-нисък от настоящите пазарни цени

"Цените на газа в Европа ще се върнат към нивата си от началото на 2021 г., някъде между 2025 г. и 2027 г.", смята Ед Морс, ръководител на отдела за глобални проучвания на суровинните стоки в крупната американска инвестиционна банка Citigroup. Той аргументира прогнозата си с факта, че е невъзможно да се увеличи капацитетът за износ на втечнен газ (LNG) "незабавно".

А Чариф Суки, председател и съосновател на американската компания износител на втечнен газ Tellurian, коментира, че сега както потребителите, така и бизнеса са принудени да намалят потреблението на природен газ, и в крайна сметка, това ще свие трайно търсенето за този вид гориво в Европа.

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Европа "надува" цените на газа, което се отразява не само на нея