До 2030 г. в Япония че всяка сграда, паркинг и ферма може да бъде оборудвана със слънчеви панели на покрива си. Третата по големина икономика в света си поставя за цел да има около 108 гигавата слънчева мощност до 2030 г., което е около 1,7 пъти по-повече от предишната цел на страната. Това става ясно от презентации на министерствата на околната среда и търговията, цитирани от Bloomberg.

По-рано тази година Япония обяви, че ще намали емисиите си на парникови газове с 46% до 2030 г. За момента в страната се използва въглищата и природния газ за генериране на повече от 70% от електричеството.

В същото време Япония е световен лидер по отношение на соларния капацитет на квадратен километър.Според доклада на Министерството на околната среда страната си поставя има няколко стратегии, а именно 50% от правителствените и общинските сгради да имат слънчеви панели, които ще добавят 6 гигавата, увеличаване използването на слънчева енергия в корпоративни сгради, гаражи за паркиране, което ще добави 10 гигавата, добавяне на 4 гигавата в обществени земи и рекламни площи в 1000 градове.

Тази компания иска да превърне прозорците в слънчеви панели

Тази компания иска да превърне прозорците в слънчеви панели

Представете си стъклен небостъргач, който е електронезависим...

Анализ на Централния изследователски институт по електроенергия казва, че Япония може да се нуждае от 370 гигавата слънчева мощност до 2050 г., за да намали въглеродните емисии. За да се постигне тази цел, всяка къща и жилищна сграда, построена през и след 2040 г., ще трябва да има инсталиран слънчев панел, според министерството.

Голяма част от фермите трябва да разполагат със слънчева мощност на стойност 100 киловата.

Земята обаче не достига. Японското правителство планира да разшири територията, на която могат да бъдат инсталирани слънчеви панели.

Близо 35% от жилищните сгради обаче имат мерки за устойчивост при земетресения, което затруднява инсталирането на панелите, смята Министерството на икономиката, търговията и промишлеността. Ще бъде предизвикателство за домакинствата да плащат за инсталации, без помощ от властите.