Какво би станало, ако всеки прозорец във вашата къща или апартамент може да генерира електричество? Това безусловно би било изключително добра иновация, която може да направи вашия дом до голяма степен електронезависим.

Оказва се, че компания вече разработва подобна идея. Стартъпът Ubiquitous Energy, базиран в Редууд Сити, Калифорния, обяснява, че технологията му може да постигне това чрез трансформиране на начина, по който слънчевата енергия се събира и използва, пише CNN.

Компанията е разработила прозрачни слънчеви клетки, за да създаде своите прозорци ClearView Power - един вид "слънчево стъкло", което може да превърне слънчевата светлина в енергия, без за това да са необходими сегашните непрозрачни панели, с които обикновено се свързват клетките.

Компанията, която излезе от Масачузетския технологичен институт през 2012 година, се надява да използва тази технология, за да превърне практически всяка ежедневна стъклена повърхност в слънчева клетка.

"Технологията може да се прилага върху прозорци на небостъргачи например. Може да се прилага върху стъкло в автомобили, може да се приложи върху вашия iPhone", казва Майлс Бар, основател и главен технологичен директор на стартъпа.

Компанията се стреми да използва капитала на възобновяемите енергийни източници в САЩ, след като прогнозите на Института за енергийна икономика и финансов анализ за 2021 година сочат, че слънчевата и вятърната могат да надминат въглищата.

Докато няколко компании работят върху подобни продукти, технологията все още е в сравнително ранен стадий. Това е един от няколко нововъзникващи продукта, които интегрират в себе си слънчева енергия, като други включват напоителни помпи и "слънчева фурна", които могат да се използват за производство на цимент и стомана.

"ClearView Power е чудесно решение, тъй като собствениците на жилища могат да инсталират прозорци точно както биха го направили, но всъщност произвеждат енергия", обяснява Бар.

Ядрото на продукта е органично багрило, което може да се използва за покриване на стъклени повърхности. Багрилото позволява пропускането на видима слънчева светлина - точно както нормалните прозорци правят, но улавя невидимите инфрачервени лъчи.

"Тези поглъщащи багрила се намират навсякъде около нас. Намират се в бои, в пигменти за дрехи и дори в електронни устройства. Това, което сме направили сега - проектирахме тези багрила, за да могат селективно да поглъщат инфрачервена светлина, като също я преобразуват в електричество", каза Бар.

Това означава, че все пак част от енергията се губи.

"Основният им недостатък е тяхната сравнително ниска ефективност", казва Ан Грете Хестнес, професор по архитектура в Норвежкия университет за наука и технологии, която е специализирана в използването на слънчевата енергия. "Все пак всичко е въпрос на цена. Ако прозрачните клетки са по-евтини и ако клетките трябва да покриват сравнително голяма площ ... това може да е по-доброто решение", добави тя.

По думите на Бар прозрачните панели на енергия могат да произвеждат до две трети от енергията, която традиционните панели правят. И той каза, че струват около 20% повече за инсталиране, отколкото обикновен прозорец, а разходите се компенсират от електроенергията, която генерират.

Компанията иска прозорците да допълват традиционните панели на покрива, а не да ги заменят. Според Бар, комбинацията от двата метода може да доведе до нула нетната консумация на енергия в големите сгради, което означава, че те произвеждат толкова електричество, колкото консумират.

Ubiquitous Energy вече започна да монтира слънчевите си прозорци на сгради, включително в централата си в Редууд Сити, където произвежда стъклените панели.

"Вече инсталираме и продаваме прозорци ClearView Power в ограничени размери и сме в етап на планиране на съоръжение, в което ще можем да произвеждаме прозорци с всякакъв размер", коментира още директорът на компанията.

Здравната криза около коронавируса обаче принуди голяма част от производственото планиране на компанията да се измести към дистанционно. Въпреки това Бар уверява, че фирмата е постигнала "значителен напредък".

"Все още е малко рано да кажем какви ще са пълните ефекти от глобалната пандемия, включително за нашия бизнес", допълни директорът и добави, че "все още е оптимист, че стартъпът можем да започне производствени дейности в следващите две години. "

"Ние наистина виждаме бъдещето на тази технология, която се прилага навсякъде, навсякъде около нас, повсеместно", завърши Бар.