Японската Nippon Steel Corporation подписа споразумение с минния гигант Glencore за доставка на топлинни въглища на цена от 375 долара за тон, което вероятно е една от най-високите цени, плащани от японска фирма за суровината, предаде Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

След като цените на въглищата се покачиха на фона на глобалната енергийна криза и има забрани за износ на въглища от Русия на Запад, държавите плащат рекордно високи цени за въглища и използват повече въглища, докато преминават от скъп газ, където пазарът е още по-напрегнат.

Цената в споразумението Nippon Steel-Glencore за доставка на въглища до март 2023 г. е три пъти по-висока от цената на подобни сделки за доставка, подписани миналата година, по думите на източника.

Япония, която е основен вносител на енергийни стоки, се стреми да осигури доставки на фона на растящите цени на въглищата и газа и комуналните услуги, които преминават към въглища от газ, когато е възможно, за да пестят газ. Япония е на ръба на енергийна криза, тъй като е принудена да се справи с проблеми като слаба валута, както и с последиците от войната в Украйна и летните горещини.

В началото на лятото японското правителство призова домакинствата и компаниите да пестят възможно най-много електроенергия това лято, като се стремят да предотвратят прекъсвания на електрозахранването - очаква се капацитетът на резерва на енергия да спадне до критично ниски нива.

Общонационалните усилия за пестене на енергия ще бъдат приложени от 1 юли до 30 септември, на фона на опасения, че енергийната система на Япония може да не се справи с търсенето в пиковия летен сезон.

Страните са изправени пред скок на цените на въглищата, тъй като Европа рестартира затворените електроцентрали, работещи с въглища, за да пести газ. Глобалният бенчмарк за въглища Australia Newcastle Coal достигна $414 на ICE Futures Europe в сряда, докато фючърсите за въглища за 2023 г. в Европа скочиха до рекорден връх във вторник, след като Русия заяви, че отново ще намали доставките на газ за Европа.