Японската икономика, силно засегната от пандемия, се сви рекордно през последното тримесечие. Към момента започва възобновяване на вируса, което още повече заплашва да забави крехкото възстановяване, предава Bloomberg.

Анализатори смятат, че брутният вътрешен продукт се свива с годишен темп от 27% през второто тримесечие. Това означава, че третата по големина икономика в света ще намали размера си за три поредни тримесечия, засегната първо от търговските война и повишаването на данъка върху продажбите, а след това от вируса.

Спадът на икономиката на Япония следва мрачни тенденции на други големи страни, в които въздействието на Covid-19 е много сериозно. САЩ, където вирусът все още бушува, се сви с почти една трета последна четвърт.

Износът на Япония се срина с двуцифрен темп, което обещава продължителна рецесия

Износът на Япония се срина с двуцифрен темп, което обещава продължителна рецесия

Прогнозата е, че фалитите и безработицата тепърва ще нарастват; от МВФ прогнозират по-нисък ръст на глобалното стопанство догодина

Петседмичното извънредно положение в цялата страна опустоши потреблението през второто тримесечие, хората останаха по домовете си и бизнеса се затвори, но продажбите на дребно и продукцията на фабриките показват признаци за възстановяване.

Отвъдморските посетители в Япония са намалели с 99,9% през второто тримесечие на годишна база, като затрудняват туристическата индустрия, която беше една от силните страни за успех на мандата на премиера Шиндзо Абе.

Най-големият фактор, замъгляващ перспективата, е траекторията на самата пандемия. "Какво ще се случи след това наистина зависи от Covid-19", каза икономистът Йошики Шинке от Dai-Ichi Life Research Institute. "Не мисля, че скоро икономиката ще се върне към нивата от пандемия."

Смъртният брой на Япония от малко над 1000 е все още мъничък в сравнение със САЩ и някои други страни, но скорошен скок на нови инфекции - с още 206 потвърдени в Токио в четвъртък - би могъл да претегли възстановяването, ако хората станат твърде страшни да пътуват , яжте или пазарувайте.

Правителствените мерки на стойност над 40% от БВП, включително субсидиите за запазване на работа, гаранциите за заем и раздаването на пари в брой, помогнаха да се предотврати вълна на фалити и официалния процент на безработицата, но икономистите все още очакват повече помощ през есента.