Износът на Германия за страните извън ЕС е намалял като цяло с 2,9% през юли в сравнение с юни на календарна и сезонно коригирана база, съобщи Федералната статистическа служба на Германия (Destatis), пише Прайм.

"Износът на Германия за страни извън Европейския съюз (трети страни) е намалял с 2,9% през юли 2023 г. в сравнение с юни 2023 г., след календарна и сезонна корекция. По предварителни данни, през юли за тези страни са изнесени стоки на обща стойност от 59 милиарда евро, като се вземат предвид календарните и сезонните корекции", се казва в съобщението на статистическото ведомство.

Сред страните извън ЕС, най-големият износ на Германия през юли (а и не само) е за САЩ (13,7 милиарда евро). На второ и трето място по този показател са Китай (8,3 милиарда евро) и Великобритания (6,1 милиарда евро).

При това, спрямо година по-рано, износът за САЩ и Великобритания нараства, докато износът за Китай намалява с 6,2%.

Най-много на годишна база през юли е намалял износът на Германия за Русия - с 30,9%, т.е. от 1 милиард на 700 милиона евро. По-този начин Русия вече е на 16-то място сред най-важните дестинации за германския износ за страни извън ЕС, докато през февруари 2022 г. е била на 5-то място.

В същото време, най-голям ръст на износа на годишна база сред първите 10 търговски партньори на Германия е отчетен по отношение на Индия - с впечатляващите 30%.