За първи път от 7 години насам икономиката на Еврозоната расте по-бързо от тази на Великобритания. Това показват предварителните данни на статистическата служба Евростат за 2017 година.

Според тях страните от блока отчитат ръст от 2,7% на брутния си вътрешен продукт (БВП) за последните 12 месеца с такъв от 0,6% за последното тримесечие на годината.

"Индустрията помогна за експанзията на Еврозоната през четвъртото тримесечие, като прогнозите са положителни", коментира експертът Стивън Браун от Capital Economics, цитиран от Business Insider.

Междувременно изчисленията на националната статистическа служба във Великобритания сочат, че през миналата година растежът на острова е бил в рамките на 1,5 на сто. Като причина за спада се посочват опасенията около "Брекзит", които са оказали негативен ефект върху потреблението и инвестициите.

От друга страна Еврозоната показва сериозен потенциал след трудния период на възстановяване от финансовата криза.

"Като цяло данните потвърждават експанзията на Еврозоната, която е широкообхватна и се отнася за всички икономики в блока", посочва Клаус Вистайн, който е главен икономист в Pantheon Macroeconomics.