Първият енергоблок на първата ядрена централа на Беларус, оборудван с реактор ВВЕР-1200, беше синхронизиран с единната енергийна мрежа на страната и произведе първите си киловатчаса електроенергия.

"Постъпването на първите ядрени киловатчаса електроенергия в единната енергийна система на Беларус е историческо събитие, даващо началото на ядрената ера за страната. Несъмнено преди енергоблокът да бъде пуснат в промишлена експлоатация, има още много работа. Днес обаче вече можем да говорим за успеха на проекта за Беларуската АЕЦ - първата АЕЦ от поколение 3+, построена с руски технологии извън Русия", коментира Алексей Лихачов, генерален директор на "Росатом".

Първата ядрена централа на Беларус ще осигурява 40% от електроенергията на страната

Първата ядрена централа на Беларус ще осигурява 40% от електроенергията на страната

Рекаторът на първия енергоблок на централта ще бъде зареден с ядрено гориво през август

Руската държавна корпорация е главен проектант и изпълнител на проекта. Иновативният енергоблок има редица предимства, благодарение на техническите решения, които осигуряват безопасната работа на енергоблока и изключват изпускането на радиоактивни вещества в околната среда.

Машиностроителното подразделение на "Росатом" - "Атоменергомаш", е комплексен доставчик на ключовото оборудване за първата ядрена централа в Беларус, която се намира край град Островец. Горивните касети се произвеждат от ТВЕЛ в завода за химически концентрати в Новосибирск.

Очаква се първият енергоблок на Беларуската АЕЦ да бъде въведен в промишлена експлоатация в началото на 2021 година.

Енергоблокът на първата ядрена централа на Беларус е готов на 98%

Енергоблокът на първата ядрена централа на Беларус е почти готов

Енергийното стартиране на ядрената мощност ще започне през този ноември