Глобалната търговия е сърцето на световната икономика. За да стимулират износа и вноса отделните държави в света сключват регионални споразумения за улесняване на двустранната си търговия.

От края на 2020 година факт стана нов такъв съюз - Регионалното всеобхватно икономическо партньорство или RCEP. С подписването му то се превърна в най-големият търговски блок в историята. Какво е важно да знаете за него?

Част от RCEP са 15 отделни държави от Азиатско-тихоокеанския регион. Споразумението за свободна търговия между тях беше сключено след 8 години на преговори. Сред най-големите икономики, част от блока, са Китай, Япония, Южна Корея и Австралия.

Интересно е да се отбележи, че Индия също беше част от групата страни, участвали в преговорите. През 2019 година обаче тя се оттегли от RCEP, а като причина от индийските власти посочиха опасенията си, че блокът ще има негативен ефект върху развитието на индустрията и земеделието в страната.

Членките на съюза ще могат да се възползват от постепенно или цялостно премахване на митата за внос на стоки и услуги в рамките на региона през следващите 20 години. Все още обаче пред тях стои много работа за вършене.

Самото подписване на споразумението е само формална стъпка, показваща подкрепата на отделните държави за него. Все още обаче то предстои да бъде ратифицирано. Досега RCEP е прието от няколко държави - Китай, Япония, Тайланд и Сингапур.

Всички останали държави в съюза предстои да го ратифицират до края на тази година, така че се очаква споразумението да влезе в сила в началото на 2022 година.

Наистина ли RCEP е най-големият търговски съюз в историята?

Ако бъдат включени всички 15 членки в Регионалното всеобхватно икономическо партньорство, то блокът събира на едно място държави, генериращи близо 30% от световния брутен вътрешен продукт. Що се отнася до общото им население, то съюзът обхваща 5 пъти повече хора от Европейския съюз и от Северноамериканското споразумение НАФТА.

Към 2020 година страните в ЕС имат общ номинален БВП в размер на 15,2 трилиона долара и обединяват 445 милиона души. За НАФТА резултатът е от съответно 23,7 трилиона долара и 496 милиона души.

Държавите от RCEP имат общ БВП от 26,1 трилиона долара спрямо данните от миналата година. И население от 2,27 милиарда души.