Заетостта в Германия достигна рекордно високо ниво през 2019 година заради по-голямото участие на пазара на труда и повишената имиграция на чуждестранни работници компенсира демографските промени, пише Reuters, позовавайки се на данни на статистическата служба в страната.

Броят на хората с работни места нарасна с 402 000, или 0,9%, достигайки 45,3 милиона души. Резултатите идват въпреки по-слабия икономически растеж през миналата година.

"Това означава, че непрекъснатият растеж на нивата на заетост, който наблюдаваме през последните 14 години, продължава, макар и с намалена инерция", пишат от статистическата служба.

Секторът на услугите отчита най-голямото увеличение на работната сила през 2019 година с 319 000 души повече. Броят на новите попълнения в производството нарасна с 59 000, а заетостта в строителството нарасна с 36 000 души.

Бумът на пазара на труда също помага на работниците да получат по-добри работни места с подобрена социална сигурност и по-високо заплащане.

Сериозният спад в производството на Германия ще "тежи" на икономиката и през 2020-а

Сериозният спад в производството на Германия ще "тежи" на икономиката и през 2020-а

За това предупреждават от Bundesbank

Цифрите показват добри разходи за домакинствата, които водят до растеж и осигуряват буфер срещу проблемите, свързани с търговията и слабостта в промишлеността, пишат още от ведомството.

Очаква се тази година ръстът на заетостта да се забави, тъй като автомобилните компании и доставчиците се справят с по-слабото външно търсене и тарифните спорове. Те също имат проблеми с приспособяването към по-строгите регулации след скандала с вредните емисии и ръководенето на широката трансформация към елекетромобили.

Германската икономика вероятно е нараснала с 0,5% през 2019 година спрямо 1,5% през 2018 година. Статистическото бюро по принцип публикува предварителни данни за ръста на брутния вътрешен продукт на 15 януари.

За 2020 година правителството прогнозира общ ръст от 1%, подпомогнат от по-голям брой работни дни.

Социалните плащания за чужденци в Германия са се удвоили за малко над 10 години

Социалните плащания за чужденци в Германия са се удвоили за малко над 10 години

Те са достигнали пик от почти 13 млрд. евро през миналата година