Трансферите, извършени от социалната система на Германия към чуждестранни бенефициенти, са нараснали със 100% в периода между 2007 и тази година, показват данните, публикувани в отговор на парламентарно запитване, предаде ежедневникът Neue Osnabrucker Zeitung. За сравнение, през същия период размерът на средствата, получени от местни граждани, се е понижил.

Преди 12 години за жители на други държави са били отделени 6,6 млрд. евро, а сумата е достигнала пикова стойност от почти 13 млрд. евро през 2018 г. Към декември тази година тя се е понижила малко на годишна основа - до 12,6 млрд. евро, но все пак е почти двойно по-висока спрямо периода преди кризата и бежанската вълна.

На VW, DHL и Deutsche Bahn не им достигат служители. И решават проблема като наемат бежанци

На VW, DHL и Deutsche Bahn не им достигат служители. И решават проблема като наемат бежанци

Компаниите организират обучения и интензивни курсове по немски език за тях

Данните показват, че около 6,1 млрд. евро от общата стойност са били насочени към хора, идващи от страните, заемащи осемте челни позиции на източниците на бежанци. Лидери по получени социални трансфери са сирийците с 3,6 млрд. евро, следвани от иракчаните (840 млн. евро) и афганистанците (810 млн. евро).

Сред основната причина за значителното нарастване на социалните трансфери е програмата Hartz IV. Въведена през 2005 г., тя осигурява средства за трайно безработните. За нея могат да кандидатстват както немци, така и жители на страните от Европейския съюз, но и бежанци, които не могат да си намерят работа.

Германия е дала работа на 300 000 бежанци към май, а още 1,2 милион чакат да бъдат наети

Германия е дала работа на 300 000 бежанци към май, а още 1,2 милион чакат да бъдат наети

Компаниите в най-голямата икономика в Европа търсят над 1 милиона служители

"Драматичното нарастване на разходите за чужденци по Hartz IV показва, че правителството е подценило напълно цената и финансовото бреме, които бежанците оказват за социалните ни програми", коментира депутатът Рене Спрингер.