Критиците на германския канцлер Ангела Меркел заради политиката й спрямо бежанците многократно излизаха с предупреждения, че потърсилите там убежище над 1 милион души през 2015 година няма да могат да допринесат за икономиката на страната, а ще бъдат в тежест.

Три години по-късно официалната статистика на властите в страната показва, че общо 306 574 мигранти, потърсили работа, са били наети към края на май тази година. Това е ръст от над 100 000 души в сравнение със същия период на миналата година.

През юли още половин милион мигранти са се регистрирали на пазара на труда като търсещи работа.

По-голямата част от тези хора идват от страни, като Сирия, Ирак, Сомалия и Еритрея.

"Всичко върви добре. Това са позитивни числа особено като се има предвид, че това са хора, дошли по хуманитарни причини, а не с цел да търсят работа", коментира Детлеф Шееле, който е ръководител на федералната агенция за труда. По неговите думи ключът към успеха за бежанците е да научат немски.

От друга страна интересът на компаниите в Германия към възможностите за свежа работна ръка е обясним, като се има предвид, че най-голямата икономика в Европа също се задъхва от недостиг на кадри. По-рано този месец излязоха данни, че незапълнените работни места в момента са 1,2 милиона.