Заради ограниченията в страните в Европа, шофьорите карат по-малко колите си. А цената, която плащат за горивото, когато зареждат, е по-висока.

Причината за това е, че рафинериите на Стария континент са увеличили износа си, но и произвеждат по-малко гориво заради спадналото търсене.

Според изчисленията средната стойност на горивата в Европа през април е достигнала най-високото си ниво няколко години насам. Това важи в голяма степен за пазарите, които са големи консуматори, като Германия, Франция и Италия, пише Bloomberg.

Поне една четвърт от нефтопреработвателните заводи в Северозападна Европа са спрели работа в последните седмици заради поддръжка на съоръженията или са претърпели непланирано прекъсване на работата.

Това идва успоредно с така или иначе свитото производство в тези заводи заради слабото търсене. В комбинация с всички фактори идва и силният износ.

Европейският износ на бензин за САЩ се е увеличил с 60% на месечна база през март и се очаква да продължи подема си през април, според данни на анализаторската фирма Kpler. Доставките за Западна Африка също са стабилни.