В супермаркет в Рио де Жанейро мъж в спретнат тъмносин костюм носи тава, пълна с риба на скара и маслини, и предлага хапките на купувачите. Дегустирането нямаше да е токова необичайно, ако не беше самоличността на продавача на риба – престолонаследникът на Норвегия.

Спирката на принц Хокон Магнус е част от четиридневно посещение в Бразилия, за да подпомогне завръщането на интереса към някога процъфтяващия пазар за внос. Това е поредното доказателство, че ефектите от бразилската рецесия излизат далеч отвъд нейните граници, пише Blооmbеrg.

Валутата на южноамериканската страна падна толкова стремглаво – с 30% само за тази година, че изменя потребителските навици за пазаруване. Докато цените на вносните стоки се покачват и подхранват инфлация, която е близо 10 на сто, бразилците купуват все по-малко от всичко – от изработена в чужбина електроника до норвежка треска, която е любима на местните, откакто Португалският кралски двор преместил столицата на империята в Рио през 19 век. Днес пържената треска под формата на хапки са често срещано мезе по баровете, а рибата е основен елемент в традиционните празнични ястия.

Това, което усложнява проблемите на бразилските потребители още повече, е рецесия, която се очаква да продължи и през следващата година. В същото време безработицата отбеляза най-високото си равнище за десетилетието.

Снимка 209420

Източник: Bloomberg

Това прави опитите на принц Хокон да съживи търсенето в петия по големина пазар на норвежка треска още по-голямо предизвикателство. Износът на този вид риба от Норвегия към Бразилия се е сринал с 37% за първите 10 месеца спрямо същия период година по-рано.

Скандинавската държава страда и от спадовете в бразилската петролна и газова индустрия. Бразилия е най-големият офшорен пазар за норвежки компании като Aker Solutions ASA, които продават подводни системи и сондажни услуги.