Търсенето на сребро през 2023 г. ще намалее спрямо миналата година с 10% - до 1,14 милиарда тройунции, основно поради спадащия инвеститорски интерес и по-малкото търсене от бижутерийния сектор.Това се посочва в годишния обзор на The Silver Institute, изготвен съвместно с консултантската компания Metals Focus, пише "Ведомости".

Очаква се спад в търсенето на сребро като цяло, въпреки увеличението на потреблението на метала в индустрията - с 8% - до исторически връх от 632 милиона унции, се отбелязва в документа.

Припомня се, че през миналата година търсенето на сребро в световен мащаб беше нараснало със 17%, до рекордните 1,27 милиарда тройунции. Същевременно тогава добивът и общото производство бяха нараснали само с 1%, до съответно 837 милиона и 1,02 милиарда тройунции.

Средната цена на среброто за 2023 г., по оценки на The ​​Silver Institute, ще бъде 23,1 долара за тройунция, което е повишение на показателя спрямо миналата година с 6%.

Робърт Кийосаки ни съветва да инвестираме в сребро

Авторът на "Богат татко, беден татко": Това е най-добрата инвестиционна възможност, която всеки може да си позволи

Това е втората най-използвана стока след петрола

Тази година инвестиционното търсене на сребро, според Metals Focus, ще намалее с 21% спрямо миналата година - до 263 милиона тройунции, а потреблението в сектора на бижутата - с 22%, до 182 милиона тройунции.

Също така, очаква се и значителен спад на годишна база при използването на сребро за производството на посуда и прибори - с 47%, до 39 милиона унции.

В обзора се отбелязва, че независимо от посочения спад, търсенето на сребро в световен мащаб през 2023 г. остава високо в сравнение с историческите нива (второ място в абсолютно изражение, след 2022 година).

Същевременно световното производство на сребро тази година ще намалее с 2% спрямо миналата, до 820 милиона тройунции. Общото производство (включително обработката на скрап) ще намалее също с 2%, до 1 милиард тройунции.

При това на световният пазар на сребро ще продължи да има дефицит и през тази година - от 140 милиона тройунции. Миналата година обаче той беше по-значителен и възлизаше на 253 млн. тройунции.

Тенденциите при цените на благородните метали през 2023 година

Тенденциите при цените на благородните метали през 2023 година

Какви са очакванията за средните цени на златото, среброто, платината и паладия