Въпреки, че централните банки по света започват започват да покачват масово лихвите и според експерти това е неизбежно, нашата южна съседка Турция изглежда не прави планове в подобна посока. Напротив - Турция ще продължи да понижава лихвените проценти, вместо да ги увеличава. Това обеща президентът Реджеп Тайип Ердоган в свое изказване, които дойде на фона на нарастването на инфлацията.

"Това правителство няма да повишава лихвите, никой не трябва да очаква това от нас. Напротив, ще продължи да намалява лихвите", каза Ердоган, цитиран от Daily Sabah.

Ердоган се противопостави на идеята за по-високи разходи за заеми, които според него правят "богатите по-богати, а бедните по-бедни". Той се ангажира и със стимулиране на производството, износа и заетостта.

Покачващите се цени на храните и енергията доведоха до покачване на годишната инфлация в Турция с много сериозни темпове през май: 73,5% на годишна база.

"Сред проблемите, свързани с инфлацията е, че някои граждани настояват да държат спестяванията си в чуждестранна валута. Увеличават се и вносните суровини, поради увеличаване на производството", каза Ердоган.

Той призова домакинствата да се възползват от ниските заеми и да инвестират.

Ердоган не отрича, че инфлацията е проблем в страната. Но според него не само това е основната причина за проблемите на Турция? "Ако беше така, страната ни щеше да реши всички проблеми благодарение на антиинфлационните програми, прилагани безброй пъти в миналото", обясни той.

Но според него покачването на лихвите не е решение. По-високите лихвени проценти ще оскъпят заемите на домакинствата и бизнеса.

Цените продължават да се увеличават, въпреки намаляването на данъците върху основните стоки и държавните субсидии за някои сметките за ток за облекчаване на тежестта върху домакинските бюджети.

Ердоган намекна и за последиците от инвазията на Русия в Украйна.

"Ако нямаше сблъсък в региона, хората щяха да усетят конкретните ползи от икономическата ни програма", каза той.