Въпреки всички нови вятърни електроцентрали, соларни ферми и ВЕЦ-ове, които ще помогнат на Германия да запише нов рекорд за производството на възобноваима енергия през тази година, все още въглищата господстват на територията на най-голямата европейска икономика.

Вятърните турбини за първи път през 2017 година ще произведат повече ток, отколкото ще бъде създаден от използването на черни въглища. В резултат ВЕИ централите вече ще бъдат отговорни за 1/3 от производството на германския пазар.

От друга страна обаче цената на въглищата в момента е на най-високото си равнище от 2013 година насам, което от своя страна ще покачи тази на електроенергията за първи път за последните шест години. И причината за това е начинът, по който работи пазарът, пише Bloomberg.

Коалиционните преговори за създаване на ново правителство в Берлин продължават, но досега партньорите имат консенсус по един важен въпрос - този за ограничаване на ползването на твърди горива.

Въпреки че в разрастването на производството на зелена енергия вече са инвестирани около 650 милиарда евро, държавата е напът да не изпълни обещанието си за драстично намаляване на емисиите въглероден диоксид до 2020 година.

Докато вятърните и соларните централи са с приоритет при включването в мрежата, въглищните понякога остават последни, но това им позволява да определят стойността за договарянето на необходимите следващи мощности, които трябва да отговорят на нивото на търсенето.

Средната стойност на електроенергията на дневна база на германския пазар се очаква за първи път да нарасне през тази година след 21% скок на цената на въглищата в Европа, което не се е случвало от 2011 година.

"Докато все още залагаме на твърдите горива и не прибегнем към затварянето на тези централи, природният газ и въглищата ще имат най-голяма тежест при определянето на цените на тока в Германия", твърди Щефан Гурсински от Energieunion.

"Ако тази тенденция се запази и през следващата година, цените на електроенергията ще се увеличат още", допълва той.

А това няма да е много трудно, като се има предвид, че кафявите въглища остават най-големият източник на електроенергия в Германия. Общо изкопаемите горива допринасят за почти половината производство.