След години предоставяйки възможно най-малко информация за работата на различните си бизнеси, ръководителите на "Alphabet" най-накрая разкриха финансови резултати от два от най-известните си сегменти. 

Причината е, че бяха длъжни да го направят. Правилата за признаване на приходи, които бяха одобрени през 2014 г. и влязоха в сила в края на 2017 г., призовават компаниите да отчитат финансови резултати на своите инвеститори по същия начин, така, както се представят в компания пред главния изпълнителен директор, пише MarketWatch.

Тъй като правилата за признаване на приходите бяха въведени от компаниите през 2017 г. преди крайния срок, Комисията за ценни книжа и борси се обърна към "Alphabet", за да установи защо не предоставя информация за приходите за своите сегменти, споменавайки "YouTube", "Google Cloud" и някои други услуги - хардуердни.

"Google" отговори, че главеният им изпълнителен директор, този на "Alphabet" Лари Пейдж, не видял резултатите, готоиви анализирани до това ниво, въпреки, че директорът на "Google" Сундар Пичай ги е отчел.

В края на миналата година обаче, Пейдж и неговият съосновател Сергей Брин се оттеглиха от активното лидерство в "Alphabet", а Пичай бе повишен за изпълнителен директор на целия "Alphabet". Това означава, че той ще стане главният ръководител и така компанията ще се хване в собствения си капан, като ще бъде принудена направи бизнесите си по-прозрачни и да покаже резултатите. 

Google отново разочарова

Google отново разочарова

Компанията опита да отклони вниманието от слабите резултати с данни за YouTube, но не успя

Първият отчет за проходите, откакто Пичай бе повишен предостави резултати за платформата "YouTube" за първи път. От тях става ясно, че брутните приходи от реклами надхвърлят 10 милиарда долара през 2018 г. и са надминати през следващата 2019 г., с печалба от 15 млрд. долара.

Печалбите на "Google Cloud" също бяха отчетени, като през 2019 г. приходите от 8,9 милиарда долара се увеличават, в сравнение с 5,8 милиарда долара през 2018 г.

Когато беше попитан за причината за разкриване на резултатите от "YouTube" за първи път, говорител на "Alphabet" каза, че компанията няма какво да сподели извън коментарите, направени в прессъобщението. В него Пичай и главният финансов директор Рут Порат казват, че този ход е направен, за да даде "представа за нашия бизнес".

"За да разкрием допълнителни представи за  бизнеса и предстоящите възможности, показваме по-подробно приходите си, включително за търсене, реклами в "YouTube" и  "Google Cloud", се казва съобщението.

Инвеститорите са искали тази информация от години и никога не са я получили. Единственото, което се промени през 2020 г., е че сега Пичай отговаря за "Alphabet" вместо Пейдж и това е причината сега да бъдат оповестени резултатите от YouTube и Google Cloud.