България подкрепя въвеждането на спешни и извънредни мерки за сектор "Свиневъдство" на ниво Европейски съюз. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на заседанието на Съвета за земеделие и рибарство към ЕС в Брюксел, съобщиха от земеделското министерство. По думите на Иванов, подобни мерки следва да бъдат вземани по начин, по който да се избегнат допълнителни смущения на пазара.

"Смятаме, че за сектор "Свиневъдство" е необходимо да бъде предоставена директна финансова помощ за излизане от кризата, подобно на тази, дадена за млякото и млечните продукти през 2009 г. и 2016 г.", подчерта министър Иванов.

Той обясни, че секторът за производство на свинското месо в България е изправен пред сериозна криза. Сред основните проблеми са нарастването на цените на основните фуражи и смески, както и значителното повишение на разходите за производство в земеделието, по-специално на горивата и електроенергията.

Цените на електроенергията за селското стопанство у нас, бележат ръст от 160% спрямо 2020 година.

"Месопроизводителите у нас са в изключително трудна пазарна ситуация заради рестрикциите, свързани с ограничаването на болестта Африканската чума по свинете и повишените изисквания по отношение на производството в кланиците заради CОVID-19." Едновременно с това ситуацията се влошава от "повишените разходи за фуражи и свръхпредлагането на европейския пазар, което задържа повишението на изкупните цени на месото", подчерта земеделският министър.

Иванов посочи, че в аналогична ситуация е и сектор "Птицевъдство". Според министъра, въпреки тенденцията за увеличаване на изкупните цени в сектор "Мляко" и "Месо", разходите там не могат да бъдат "покрити".

Световната търговия със свинско достигна нов рекорд през 2020-а

Световната търговия със свинско достигна нов рекорд през 2020-а

Водещите износители отчетоха ръст от 20% спрямо 2019 година

Земеделският министър изтъкна още, че трябва да се постигане баланс при търговските преговори с всички преговарящи страни, особено при вноса на селскостопански стоки в ЕС от трети страни. "Трябва изискванията да бъдат идентични на високите стандарти на ЕС, с оглед постигането на ефективни и справедливи резултати", категоричен бе министър Иванов.

Той подчерта, че има чувствителни за България въпроси, като вносът на мед, слънчогледово масло, птиче месо и орехови ядки от Украйна и някои други държави извън ЕС.

Друг важен за страната ни въпрос е защитата на географските означения - като например българското розово масло и стралджанска мускатова ракия - в споразумението за свободна търговия с Австралия. Необходимо е и намаляване на квотите за внос на овче и агнешко месо от Нова Зеландия.