Глобалната търговия със свинско месо и продукти от преработката му достигна нов рекорд през 2020 г. въпреки проблемите в бранша и с транспортирането, причинени от разпространението на коронавирусната пандемия и наложените мерки за борба с нея. Това съобщиха от френския Институт за свинското месо (IFIP), цитирани от електронното издание Pig333.

На много кланици всъщност се наложи да увеличат капацитета си. Периодите на ограничения нарушиха доставките, особено чрез забавянето на превозите по море, като цените бяха част от страничните ефекти на този процес, пише sinor.bg.

На пазара за свинско месо в ЕС ценовото рали продължава

На пазара за свинско месо в ЕС ценовото рали продължава

Експертите са категорични, че "ценовото дъно вече е зад нас"

Водещите износители (ЕС, САЩ, Канада и Бразилия) увеличиха доставките на свинско месо през 2020 г. с 20% спрямо 2019 г. до над 10 милиона тона. Търговията бе съсредоточена в Азия, която получи 78% от търгуваните количества, като особено силен бе вносът в Китай.

През 2020 г. над две трети от търговията бе извършена с месо, като по-голямата част от него бе траспортирано замразено. Китай внесе над половината от количествата. Заради спада в собственото производство вследствие на огнищата на африканска чума по свинете от 2018 г. насам вносът на свинско в Китай е нараснал над 2 пъти до 5,7 млн. тона на стойност над 12 милиарда евро. Основен доставчик на свинско за Китай е Испания, следвана от САЩ.

Защо месото в Германия е толкова евтино?

Защо месото в Германия е толкова евтино?

Месото в Германия е изключително евтино. Причината: ниските стандарти при отглеждането на животните и лошите условия на труд. Преди 70 години килограм свинско е струвал 1,6% от нетния месечен доход. Днес - едва 0,22%