Дългоочакваното прекъсване на стръмния низходящ ценови тренд на пазарите за свинско месо в Европейския съюз започна преди две седмици.

Експертите бяха категорични, че "ценовото дъно вече е зад нас" и ни очаква "по-значително увеличение на цените през следващите няколко седмици". "Със завръщането на оптимизма пазарът отново е във възход ", казаха германските търговци и оптимистичната им прогноза се потвърди, коментира sinor.bg.

В края на февруари Матиас Куаинг, изпълнителен директор на водещата в бранша германска организация ISN (Interessengemeinschaft der Schweinehalter), сподели, че по данни на асоциацията на немските животновъди (VEZG) в рамките само на една седмица цената на свинете за клане в Германия скочи с 9 цента, до 1,30 евро за кг.

Според оповестените тези дни статистически данни, през периода 1-7 март 2021 г. средната изкупна цена на свинете за клане в страните от ЕС отново се е увеличила с 1,3% в сравнение с предходния седмичен период 22-28 февруари - до 1,377 евро за кг кланично тегло.

Началото е добро, но това равнище все още е значително (с 27,2%) под нивото на миналогодишните стойности за началото на март.

Средната цена на прасенцата в ЕС през 9-та седмица на 2021 г. от началото на февруари се е увеличила с 11,8%, до 45 евро на глава, но все пак е останала с 34,4% по-ниска от същия период през 2020 г.

Нагласите на пазарните участници са оптимистични, най-вече като се има предвид стремителното поскъпване на свинското месо на определящия за Евросъюза германски пазар.

Ценовото рали на германския пазар продължава. Според данните на VEZG в края на миналата седмица средната цена на свинете за клане в германските кланици се покачи до 1,50 евро за кг кланично тегло и векторът продължава да сочи нагоре.

През 2020 година германският свиневъден отрасъл понесе два тежки удара.

Единият беше предизвикан "от огнищата на COVID-19 в няколко големи кланици, а другият от забраната за внос на германско свинско месо, наложена от азиатските купувачи след откриването на огнища от АЧС по дивите свине. През последните седмици обаче положението рязко се промени благодарение на увеличения износ на германско свинско месо за страните членки на Евросъюза.

Германското свинско месо се изнася в големи количества за други държави в рамките на ЕС, тъй като износът от други европейски страни за Китай и други части на Азия се увеличава. Испания и Дания реализираха големи продажби в Азия, след като Германия беше изтласкана от пазара, но в същото време Германия от своя страна запълва празнините в предлагането на свинско месо в Европа ", характеризира текущата ситуацията известен германският търговец.