Бившият люксембургски премиер Жан-Клод Юнкер е внесъл кандидатурата си за председател на ЕК от Европейската народна партия. Председателят на дясноцентристката коалиция Жозеф Дол съобщи, че вече е приел документите на бившия председател на Еврогрупата.

59-годишният политик е получил подкрепата на своята Християнска социална партия и повечето големи политически сили, които влизат в състава на ЕНП, включително и на Християндемократическия съюз в Германия, съобщава news.bg.

Това е втората кандидатура от редиците на ЕНП, след като бившият латвийски министър-председател Валдис Домбровскис също обяви намеренията си да се бори за поста.

За номинирането на даден кандидат е необходимо освен подкрепата от собствената партия, да бъде заявена такава и от поне две други партии в държава членка на ЕС, различна от тази на кандидата.

Припомняме, че приемането на документи за поста председател на Европейската комисия в ЕНП започна на 13 февруари и приключва на 5 март. Ден след това Политическата асамблея на партията ще разгледа входираните документи и ще реши кои от желаещите да заемат поста ще бъдат допуснати до гласуване.

На 7 март ще се проведе конгрес на партията в Дъблин, където делегатите ще изберат кой от претендентите да бъде излъчен за единствен кандидат на ЕНП за шеф на еврокомисарите през следващите пет години.

Европейската народна партия е най-голямата дясноцентристка сила в Европейския парламент, състояща се от 73 национални партии от 39 държави. Към момента партията разполага с 13 свои еврокомисари в Брюксел.