Българинът купува месо или в периода на изтичане на неговия срок на годност или малко преди това, но е много е късно, когато такъв продукт стигне до трапезата, твърдят от бранша.
"Знаем, че всеки потребител прави компромис предимно с цената, за да може да продължава да консумира нещата, с които е свикнал", отбеляза пред БНР д-р Андрей Велчев - председател на Сдружението за достъпна и качествена храна.
Според него зачестяват сигналите за пакетирани месни продукти и начина, по който те се съхраняват във веригите.
"Имаме вече 10 сигнала за вакуумирани колбаси, предимно вносни", подчерта д-р Велчев. Той обясни, че те са на значително по-ниска цена от тази на пресните витрини и имат хубави лъскави опаковки. Става дума и за продукти и в срок на годност, добави той.
По думите му в България се внасят много меса, които са дълбоко замразени и тук се размразяват по няколко пъти. Въпросът можем да го решим, като си произведем достатъчно за потреблението месо, смята той и обясни:
"Трябва час по-скоро да си направим нашето месодайно говедовъдство. Трябва голямо внимание на селекцията по отношение на породите и по-бързо създаване на наше истинско месодайно говедовъдство".
По време на кръгла маса, посветена на темата стана още ясно, че в България няма качествено месо, няма и специализирани породи за месо. Според изпълнителния директор на Националния съюз на говедовъдите Михаил Михайлов най-добрите луканки у нас се правят от румънско месо.
От бранша са на мнение, че българинът не знае какво месо консумира.
"Това, че даден продукт е произведен по Български държавен стандарт (БДС) не означава, че е направен от български суровини", обясни Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, цитиран от БГНЕС. Според думите му масово месните продукти са преработени в България с вносна суровина.
no-noi
на 15.06.2023 в 18:24:34 #1Проблема е българските местни и млечни продукти рядко са качествени и са с много да не кажа малко съставки от животински произход така че не ги купувам