Обемът на пътническите авиопревози в света през юни се е увеличил като цяло със 76% на годишна база, се казва в съобщение на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирано от РИА Новости.

По-конкретно, обемът само на международните авиопревози на пътници през юни е скочил с почти 230%, а при вътрешните превози нарастването е със скромните 5,2%.

По данни на IATA, най-силен ръст на пътническите авеопревози през юни на годишна база се наблюдава в Близкия изток (с 217%) и Европа (със 155%).

Показателят се е увеличил значително и в Африка (с 97%), Латинска Америка (със 74%) и Северна Америка (с 39%). Най-малък ръст при пътническите въздушни превози отчита Азиатско-Тихоокеанският регион - с близо 34%.

От асоциацията отбелязват, че облекчаването на коронавирусните ограничения в Азиатско-Тихоокеанския регион ще даде нов тласък за възстановяването на световния пазар на пътнически въздушни превози.

В същото време обаче, инфлацията и по-високите основни лихви на големите централни банки, ще имат отрицателно въздействие - в посока задържане на търсенето на авиопревози.

Товарните авиопревози в света се свиват през март - какви са причините

Товарните авиопревози в света се свиват през март - какви са причините

В Латинска Америка обаче обемът на товарите расте