Обемът на действителните международни въздушни превози на товари през март 2022 г. намалява с 5,2% на годишна база в сравнение с март 2021 г., съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирана от "Ведомости".

По данни на IATA, ръст на реалните авиопревози на товари през март се наблюдава в Латинска Америка - той възлиза на 22,1%, в Африка е 3,1%.

Намалението на превоза на товари по въздух в Европа е с 11,1%, в Близкия изток - с 9,7%, а в Азиатско-Тихоокеанския регион - с 5,1%.

От асоциацията отбелязват, че за намалението на обемите на товарните превози през март (и то спрямо пандемичната 2021 г.), основните причини са разпространението на щама "омикрон" на коронавируса в Азия и военната операция на Русия в Украйна. Няколко големи авиокомпании са базирани в посочените страни, на които се пада по-голямата част от товарния трафик към Европа. Освен това, антируските санкции са довели до намаляване на производството, а нарастващите цени на петрола увеличават цените на доставките.

По същите причини световната икономика продължава да се свива, а обемът на експортните поръчки намалява на всички пазари с изключение на САЩ, отбелязват от IATA.

Пазарът на въздушни товарни превози отразява глобалното икономическо развитие, коментира изпълнителният директор на IATA Уили Уолш. По думите му, комбинацията от конфликта в Украйна и разпространението на "омикрон" в Азия, е довела до по-високи цени на енергоносителите, влошаване на прекъсванията във веригите за доставки и засилване на инфлационния натиск и в резултат на това - доставките на стоки и товари намаляват.

Уолш отбелязва, че приключването на конфликта в Украйна и облекчаването на ковид ограниченията в Китай могат да променят ситуацията към по-добро. Но тъй като и двете са "малко вероятни" в краткосрочен план, проблемите на пазара на товарни авиопревози ще нарастват.

IATA: Товарните авиопревози в света надминаха предпандемичните си нива, но пасажерските изостават

IATA: Товарните авиопревози в света надминаха предпандемичните си нива, но пасажерските изостават

Най-висок ръст на въздушния карго трафик през септември се наблюдава в Африка и Северна Америка