И последното препятствие пред премахването на роуминга вече е премахнато. В четвъртък евродепутатите гласуваха отпадането на единствената останала пречка, която стоеше по пътя към пълното премахване на таксите.

Тарифата за роуминг на дребно пада от 15 юни 2017 година, с което потребителите, които пътуват в Европа, ще могат да се обаждат и да прехвърлят данни в друга държава членка на Съюза на една и съща цена, както и в родната им държава.

"Това е голяма победа за европейските потребители", коментира докладчикът Миапетра Кумпула-Натри (С&Д, Финландия).

"Сега можем да отпразнуваме факта, че от 15 юни няма да има повече такси за роуминг. Потребителите, пътуващи из Европа, ще имат възможност да проверяват електронна си поща, използват карти, качват снимки в социалните мрежи, да се обаждат и изпращат съобщения до вкъщи, без допълнителни такси", допълва още Миапетра Кумпула-Натри.

Европейският парламент одобри споразумението при максималните цени на роуминга на едро, неофициално съгласувано със Съвета, с 549 гласа "за" срещу 27 "против"и с 50 "въздържал се".

По-ниските такси по трансфера ще позволят на европейските потребителите да получат достъп до повече данни, когато пътуват от една страна в друга.

Междувременно това може да отвори и пазарите за малки оператори и операторите на виртуални мобилни мрежи.