Акциите на банките и по-малките компании в САЩ се изстреляха нагоре и постигнаха най-добрия месец януари от 30 години насам - знак, че инвеститорите предпочитат сектори, свързани с американската икономиката, пише The Wall Street Journal.

Тези групи бяха сред записалите най-големи спадове по време на четвъртото тримесечие, което показва, че инвеститорите се готвеха за забавяне на икономическата активност. Притесненията им обаче намаляха след коментарите на Федералния резерв, както и след знаците са силен пазар на труда и данни, сочещи за слаба инфлация.

Изявлението на Фед в сряда, че увеличаването на лихвите към момента е на пауза помогна за намаляване на притеснението сред инвеститорите, че по-високите лихви ще увеличат разходите за заеми и ще натежат над печалбите.

Въпреки смесеното представяне в четвъртък, Dow Jones Industrial Average и S&P 500 затвориха с най-голямо месечно повишение от октомври 2015 г. Индексът на сините чипове се покачи със 7,2 процента за месеца и регистрира най-доброто си януарско представяне от 1989 г., докато S&P 500 натрупа 7,9 процента - невиждано от 1987 г.

През януари акциите на Bank of America поскъпнаха с 16 процента, на Citigroup с 24 процента, а на Goldman Sachs с 19 процента. Банките бяха сред най-зле представящите се по време на разпродажбата през четвъртото тримесечие.

Индикаторите, използвани от инвеститорите, за да следят силата на местната икономика, се стабилизираха. Това помогна и за ралито на малките компании във финансовите, индустриални и енергийни сектори. Разликата между доходността на краткосрочните и дългосрочни облигации се увеличи през януари, което говори, че инвеститорите вече смятат рецесия за по-малко възможна. Увеличаването на разликата обикновено подкрепя и банковите акции, защото банките често заемат пари за кратък период, а отдават за по-дългосрочен.

В същото време българският Sofix успя да приключи месеца със загуба от 0,06 процента благодарение на вчерашното поскъпване от 1,82 процента.

Акциите на Tesla трябва да подскочат с над 20%. Или компанията ще трябва да плати $920 милиона

Акциите на Tesla трябва да подскочат с над 20%. Или компанията ще трябва да плати $920 милиона

Крайният срок е 1 март т.г.