Часовникът безмилостно тик-така за Илън Мъск и неговата Tesla Inc. Има реална опасност компанията, която така или иначе не е в цветущо финансово състояние, да трябва да плати $920 милиона на 1 март т.г. Тази ситуация може да бъде избегната по един начин - ако акциите на производителя на електромобили подскочат рязко с около 21 процента от сегашното им ниво, пише Bloomberg.

Плащането по дълга, най-голямото в историята на компанията, ще отнеме голяма част от кеша на Tesla и то точно в момент, в който Мъск навлиза в още една предизвикателна година.

Ако акциите поскъпнат до нужното ниво от $359,87, компанията ще може да обмени облгиациите срещу микс от кеш и акции. Производителят на Model 3 ще публикува финансовите си резултати за последните три месеца на 2018 г. тази сряда - и именно отчетът може да се окаже нужният катализатор.

"Винаги има частица надежда", казва Крист Хартман от Aegon Asset Management.

Най-евтиният модел на Tesla вече може да се продава в Европа

Най-евтиният модел на Tesla вече може да се продава в Европа

Доставките започват през февруари

Акциите на Tesla се търгуваха при връх от $376 през декември, благодарение на добрия отчет за третото тримесечие и съобщенията, че Китай ще намали митата за произведените в САЩ автомобили. Мъск успокои пазарите и с показването на позитивен кеш флоу от $881 милиона за тези три месеца.

Но 2019 г. започна с поредица лоши новини, които пратиха надолу акциите с над 20 процента - до около $296. Мъск съобщи, че ще съкрати 7% от работещите в Tesla. Компанията намали и цените и производството на някои модели. А и ситуацията с Китай все още не се е подобрила.

Сега Мъск трябва да увери инвеститорите, че Tesla може да увеличи производството и да си позволи обещаната Model 3 с цена $35 000, която все пак да носи печалба. Към момента най-евтиният модел струва $44 000.

Новият план на Tesla: съкращава 3000 работници, но ускорява производството на Model 3

Новият план на Tesla: съкращава 3000 работници, но ускорява производството на Model 3

Компанията се опитва да намали разходите и да направи продуктите си по-достъпни

Към 30 септември м.г. Tesla имаше около $3 милиарда кеш и еквиваленти, което ще бъде достатъчно за рефинансирането на заема, за който Мъск вече заяви, че ще плати и няма да рефинансира. Очаква се през последните три месеца на миналата година компанията да е генерирала $411,5 милиона.

Хайтин Анад, анализатор в CreditSight Inc., изчислява на база доставките, че компанията ще има между $3,5 милиарда и $4 милиарда. "Ще имат парите, но биха предпочели хората да обменят облигациите за акции".

Ако цената на акциите достигне нужното ниво, облигационерите ще могат да получат микс от 50/50 кеш и акции, според Bloomberg.