Tesla получи разрешение да започне продажби на своя Model 3 в Европа. Така отпадна и последното препятствие пред най-продавания производител на електромобили да пристъпи по-уверено в дома на Audi, BMW и Mercedes-Benz.

Доставките трябва да започнат още през февруари, след като холандският автомобилен регулатор RDW даде необходимото одобрение, пише Bloomberg.

Tesla е съвсем близо до разрешение да продава Model 3 в Европа

Tesla е съвсем близо до разрешение да продава Model 3 в Европа

Продажбите ще компенсират намаляващия данъчен стимул в САЩ

Европейският старт е от решаващо значение за Tesla, тъй като компанията се движи по "много труден" път напред (по думите на Илън Мъск). Компанията съкращава работните си места, така че може да продава изгодно по-евтини версии на Model 3, първата кола на Tesla, насочена към масовия пазар.

Мъск много разчита на пазарите в Китай и Европа, за да компенсира възможно забавяне на продажбите в САЩ, където поетапно отпадат различни данъчни облекчения за електромобилите му.

Новият план на Tesla: съкращава 3000 работници, но ускорява производството на Model 3

Новият план на Tesla: съкращава 3000 работници, но ускорява производството на Model 3

Компанията се опитва да намали разходите и да направи продуктите си по-достъпни

С Model 3 Tesla също има възможност да разшири атаката си на пазара на премиум автомобили, доминиран от германската BMW, Mercedes-Benz на Daimler и Audi на Volkswagen.

Компанията отчита, че "пазарът на средно големи премиум седани в Европа е повече от два пъти по-голям от този в САЩ".

Това са най-големите конкуренти на Tesla, според Илън Мъск

Това са най-големите конкуренти на Tesla, според Илън Мъск

Model 3 стана най-продаваният луксозен автомобил през миналата година, надминавайки Audi Q5, BMW Серия 3 и други доказани модели. Анализаторите и ръководителите от индустрията обаче отбелязаха, че конкуренцията с Tesla е в разрез с традиционните категории.

"Tesla краде клиенти от превозни средства, които може да не очаквате", казва в свой доклад анализаторът на EvercoreISI Арндт Елингхорст.

Шефът на Toyota за Северна Америка Джим Ленц отбеляза влиянието на Model 3 върху Toyota Prius - хибрид, който не е предназначен за купувачи от луксозния сегмент. Според Ленц Tesla е създала нов сегмент от т.нар. технологично задвижвани продукти.

Традиционните автопроизводители полагат огромни усилия да наложат свои електрически модели. Jaguar започна да продава електрическия SUV I-Pace през миналата година, докато Daimler представи електрическия кросоувър EQC, а Audi последва примера им със своя E-Tron.