Tesla все още не е получила одобрение от властите в Европа, за да започне продажбата на Model 3 в региона, въпреки че не се очаква това да попречи на автопроизводителя да започне доставки през следващия месец, според източници на Bloomberg.

Компанията работи в тясно сътрудничество с властите и очаква да получи нужното сертифициране, след като някои служители се върнат от празниците. Моментът е в съответствие с плановете на Tesla.

Започването на доставки на Model 3 в Европа е ключов приоритет за ръководителя на компанията Илън Мъск. Той посочи стартирането на продажбите на седана в Европа и Китай в началото на тази година като основна причина, поради която не се притеснява от евентуален неуспех, причинен от намалените данъчни облекчения за компанията в САЩ, които падат наполовина до 3750 долара от 1 януари.

Model 3 на Tesla идва в Европа, но не и във Великобритания

Model 3 на Tesla идва в Европа, но не и във Великобритания

Доставките започват през първите 6 месеца на 2018 г.

Tesla вече получи уверение, че покрива изискванията за безопасност, шум, влияние върху околната среда и производство от холандския регулатор, известен като RDW. Съгласно правилата на Европейския съюз, след като новото превозно средство на автомобилна компания е сертифицирано от един национален орган, одобрението е приложимо за целия търговски блок.

Компанията на Мъск вече получава одобрение на системите за компоненти на електромобила си и й предстои да получи одобрение на цялото превозно средство, което се очаква съвсем скоро.

Опасенията относно намаляващия данъчен кредит в САЩ и решението на Tesla да намали цените с 2000 долара, за да компенсира частично по-ниския стимул, понижиха акциите на компанията с около 9.4% през първите дни на годината. Отчетените доставки за четвъртото тримесечие също не оправдаха очакванията на анализаторите.