Брюксел е започнал да изолира британски компании от договори на стойност милиарди евро и да ги принуждава да се преместят в друга страна-член на Европейския съюз, пише "Financial Times", цитирайки документ за вътрешна употреба, който изданието е видяло.

Инструкцията, написана от високопоставени официални лица в ЕС, информира служителите да започнат да призовават британските фирми да открият свои офиси в ЕС и да се подготвят за отраженията, последващи излизането на Великобритания от Съюза.

В инструкцията се уточнява още, че европейските агенции и други институции трябва да започнат да взимат предвид, че след по-малко от две години Великобритания вече ще е "трета страна" - извън ЕС. Което означава, че милиардите, отделени за изследвания или услуги, трябва да бъдат насочени към фирми, които са в държави от Съюза.

"Освен законовите изисквания контракторите да са част от Съюза, има и политически, и практически причини договори да бъдат подписвани с фирми, установени в държави-членки не само по време на подписването, а и до края на договора", пише още в инструкцията.