Акциите в Азия и фючърсите в Съединените американски щати се възстановиха от загубите, а петролът слезе от новия си връх, след като Иран увери, че атаките по щатски военни бази в Ирак не означават, че Техеран търси война, а президентът на Щатите Доналд Тръмп декларира, че "всичко е наред", пише Bloomberg.

Трейдърите се изправиха пред волатилна сесия, а фючърсите на индекса S&P 500 паднаха с до 1,7%, след като Иран удари две американски военни бази в Ирак. Японските акции паднаха с до 2,4%, а петролът подскочи с 4,7% в Ню Йорк. В същото време златото проби $1 600 за първи път от 2013 г.

Надеждите, че предстои утихване на ситуацията предизвикаха обръщане на посоката на търговията. Към 5:00 часа в Лондон щатските фючърси вече се търгуваха с едва 0,3% на червено.Действията на инвеститорите в сряда бяха подобни на пазарните движения в петък и понеделник: рисковите активи бяха продадени, а интересът към смятаните за сигурно убежище такива се покачи значително.

Нов шок дойде след новината, че Boeing 737 е катастрофирал след излитане в Иран. На борда му е имало около 170 души, а съобщенията от иранските медии гласят, че всички са починали. Самолетът е летял към Украйна. Фючърсите в САЩ паднаха, а йената се покачи, но в крайна сметка и тези движения се обърнаха, след като стана ясно, че катастрофата най-вероятно се дължи на технически проблем.

Ключовият въпрос сега е дали геополитическото напрежение може да намалее достатъчно, за да могат инвеститорите отново да прехвърлят вниманието си към подобряващите се икономически прогнози. Картината за световната търговия се подобрява, очакваме и сделка между Китай и САЩ през следващата седмица.