Една от най-големите банки в Азия - DBS Bank смята, че Bitcoin е финансова измама.

"Гледаме на Bitcoin като на Понци схема (финансова пирамида, б.р.)", заяви пред CNBC Дейвид Гледхил, главен информационен директор и шеф на технологиите в сингапурската банкова група.

Bitcoin е измама и ще има лош край, твърди шефът на най-голямата банка в САЩ

Bitcoin е измама и ще има лош край, твърди шефът на най-голямата банка в САЩ

Джейми Даймън не вярва на криптовалутата

Транзакциите в биткойни са "невероятно скъпи", а "всички такси са скрити чрез крипто-механизмите". Вместо да рискува с виртуалната валута, според Гледхил е по-смислено банката да се съсредоточи върху електронните си транзакции с национални валути.

"Не смятаме, че влизане на DBS в тази игра в момента ще създаде конкурентно предимство за нас", посочи той.

Bitcoin е балон, блокчейн технологията е много по-интересна, смята китайски банкер

Bitcoin е балон, блокчейн технологията е много по-интересна, смята китайски банкер

Това е най-разрушителната технология във финансовия сектор, но има голямо бъдеще

В крайна сметка Гледхил прогнозира, че цената на криптовалутата ще стане "много евтина, защото това ще бъде мащабът", добавяйки, че няма текущо ценово предимство за DBS.

DBS е най-голямата банка в Югоизточна Азия и силен поддръжник на нововъзникващите технологии. По-рано през годината банката стартира нова система за електронно обучение на служителите й, базирана на облачна технология, в която е включен и изкуствен интелект.

Bitcoin ще се самовзриви, предупреди саудитски принц

Bitcoin ще се самовзриви, предупреди саудитски принц

Инвеститорът сравни криптовалутата с мащабна счетоводна измама

Bitcoin няма да помогне на DBS да привлече клиенти, депозити или богатства, които да управлява, така че за момента го наблюдават и анализират. Криптовалутата е изключително волатилна, което притеснява инвеститорите.

"Когато чуя такива коментари, мисля, че много хора имат шанс, който се проявява веднъж в живота, и може би наистина не разбират величината на тази технология", заяви Матю Рошак, съосновател и председател на Bloq, компания за софтуерно предприемачество, работеща с блокчейн технологии.