Шефът на най-голямата американска банка JP Morgan Chase Джейми Даймън смята, че bitcoin е измама и манията по него ще има лош край.

"Криптовалутата няма да проработи. Не може да има бизнес, където хората измислят валута от въздуха", заяви Даймън по време на банков форум. 

"Това не е нещо реално, евентуално ще бъде закрито", предупреди той пред CNBC.

Даймън разказа, че дори дъщеря му си е купила от криптовалутата с намерението за печалба, виждайки, че bitcoin расте с повече от 300% за една година.

"Дъщеря ми си купи bitcoin, цената му се покачи и сега тя си мисли, че е гений", пошегува се мениджърът.

Даймън сравни манията по виртуалната валута с тази по лалетата през 17 век (това се приема за първият икономически балон в историята, б.р.) и прогнозира, че ще има лош край.

"Това е по-лошо от манията по лалетата и няма да завърши добре. Валутите имат държавна подкрепа. Това (bitcoin, б.р.) ще се взриви", предуреди той.

Даймън категорично отхвърли възможността служителите на JP Morgan Chase да търгуват с виртуалната валута. "Това е против правилата ни и би било глупаво", заяви банковият шеф. 

Мениджърът обаче не посмя да посъветва инвеститорите да продават криптовалутата. "Не казвам да скъсите позициите и да продадете bitcoin за 100 хил. долара, преди да е тръгнал надолу. Не ви съветвам да го правите", посочи Даймън.

Виртуалната валута остава силно волатилна, регистрирайки големи скокове и спадове за много кратко време. Голямо влияние върху стойността й има и Китай, където тя се търгува особено активно.