Bitcoin е балон и далеч не е толкова интересен, колкото разработената счетоводна технология, която е в основата му. Това заяви пред CNBC Фан Бао, изпълнителен директор на китайската инвестиционна банка China Renaissance.

"Очевидно в момента започва да става горещо, а bitcoin започва да се превръща в балон", коментира Бао.

"Мисля, че трябва да разделим bitcoin от блокчейн. Блокчейн е много вълнуваща технология, вероятно най-разрушителната технология в нашата индустрия, в сектора на финансовите услуги", обясни инвестиционният банкер.

Блокчейн представлява децентрализирана база данни от транзакции, поддържани в мрежа от компютри по целия свят, вместо на едно и също място.

Според Бао най-голямата световна криптовалута е "само едно приложение" на блокчейн технологията. "Силно вярвам в блокчейна от гледна точка на по-широкото му приложение в нашата индустрия", посочи китайският банкер.

Bitcoin ще се самовзриви, предупреди саудитски принц

Bitcoin ще се самовзриви, предупреди саудитски принц

Инвеститорът сравни криптовалутата с мащабна счетоводна измама

Той се пошегува, че ако някой е инвестирал в биткойни, ще "получи добри доходи", но изрази съмнение относно виртуалната валута.

Bitcoin е изключително волатилен, като се покачи до 6100 долара през уикенда, което е нов рекорд. Месец по-рано криптовалутата спадна под 3800 долара.

Освен това bitcoin на няколко пъти се разделя на други валути, което поражда допълнителни съмнения в надеждността му. Според експерти това е най-рисковият инвестиционен актив на финансовия пазар.

Блокчейн технологията обаче предизвиква голям интерес и различни финансови институции работят върху развиването й. IBM съобщи, че е работила по блокчейн платформа с няколко големи банки. Мрежата ще бъде използвана за бързото изчистване и уреждане на трансграничните плащания.

Най-голямата банка в САЩ JPMorgan Chase обяви, че също ще стартира система, базирана на тази технология. Новата система трябва да ускори и опрости проверката на международните плащания.