Bitcoin се търгуваше над 6000 долара в понеделник сутринта, след като спадна под това ниво за първи път от февруари през уикенда, като криптовалутата се понижи за второ поредно тримесечие, пише Bloomberg.

Цифровата валута леко се покачва в понеделник, след като се срина до 5780 долара през уикенда, пробивайки предишното дъно за 2018 г., достигнато през февруари. Конкурентите Ripple, Ethereum и Litecoin продължават да търгуват по-евтино.

Bitcoin продължи пътя си надолу

Bitcoin продължи пътя си надолу

От началото на годината криптовалутата поевтиня с 50%

Bitcoin падна с повече от 50% тази година на фона на затегнатия контрол от регулаторите по света и редовните хакерски атаки срещу криптоборси, ощетяващи търговските платформи и инвеститорите със стотици милиони долари. Всичко това подкопава доверието в сигурността на цифровата валута.

В един от последните удари лични данни на десетки клиенти, включително портфейли за цифрови валути и паролите за тях, бяха публикувани в групов чат. Изтеклата информация обаче се разминава без финансови загуби, разказва Ким-Мун-хюн, служител в южнокорейската борса Bitkoex.

Криптовалутите изгубиха $64 милиарда след хакерска атака

Криптовалутите изгубиха $64 милиарда след хакерска атака

Bitcoin падна под 6800 долара

Спадът през уикенда дойде след като Банката за международни разплащания, коятослужи като клирингова къща и изследователски и дискусионен форум за централните банки, продължи да критикува цифровите валути. От институцията предложиха много криптовалути да бъдат регулирани, подобно на акциите и облигациите.

Шест от най-големите японски криптоборси са задължени да подобрят мерките за предотвратяване на прането на пари, като трябва да представят плановете си до 23 юли. Това разпореди регулаторът на дейността им - японската Агенция за финансови услуги. Този натиск в една от най-гостоприемните държави за криптовалутите показва нестабилността на пазара спрямо регулаторните мерки при отсъствието на много положителни новини.