В края на миналата седмица предприемачът Илън Мъск донесе бърз скок в цената на bitcoin само с една публикация в Twitter. Но в началото на тази седмица поскъпването, дошло в петък, е почти изтрито.

Криптовалутата поскъпна с 16% в петък, достигайки 38 627 долара, след като милиардерът написа туит и добави в профила си хаштаг "#bitcoin". В понеделник тя отново се върна на ниво от около 33 600 долара по време на ранната търговия в Токио, пише Bloomberg.

Bitcoin изгуби около 8000 долара от достигането на най-високата си цена в началото на януари, когато се изкачи до 42 000 долара. Въпреки това дигиталната валута успя да поскъпне с 250% за последната година.

Междувременно пазарът на криптвалути записа нови рекорди през последните ни, след като търсенето им беше подкрепено от активността в социалните мрежи Twitter и Reddit.

Така например Dogecoin - дигиталната валута, започнала като шега, се изкачи до топ 10 на криптовалутите по оценка през миналата седмица, преди отново да тръгне надолу през уикенда.

Криптовалута, основана на меме, стана по-споменавана от биткойн и поскъпна с над 800%

Криптовалута, основана на меме, стана по-споменавана от биткойн и поскъпна с над 800%

Търговията с Dogecoin беше задвижена от същата група в Reddit, която изстреля и акциите на GameStop