Хакнат акаунт в социалната мрежа X (бивш Twitter) на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) на САЩ първоначално изстреля цената на Bitcoin до почти 48 хиляди долара, за да се срине малко по-късно до почти 45 хиляди долара.

Причината за резките промени в цената на най-популярната криптовалута бе поредица от две публикации в социалната мрежа X, като в първата се твърдеше, че комисията е одобрила на фондовите борси в САЩ да се търгуват борсово търгувани фондове (ETF), които инвестират в Bitcoin. Подобно решение на комисията евентуално се очаква по-късно на 10 януари 2024 г. Във втората публикация, която бе изтрита много по-бързо, бе написано единствено $BTC., което е знака на криптовалутата.

Втората публикация след хакването на акаунта на SEC в X

Източник: X

Втората публикация след хакването на акаунта на SEC в X

Оказа се обаче, че акаунта @SECGov в X/Twitter на Комисията по ценни книжа и борси е бил компрометиран, според говорител на комисията в изявление за CoinDesk. Той допълва, че неоторизираният туит относно биткойн ETF не е направен от SEC или нейния персонал.

Председателят на SEC Гари Генслър в собствения си X акаунт каза, че ETF не са били разрешени. "SEC не е одобрила листването и търговията на спот биткойн борсово търгувани продукти", пише той.

Възможно е регулаторът да одобри спот биткойн ETF приложения в сряда. Говорител на SEC сподели миналата седмица, че всяко одобрение за биткойн ETF ще се появи в базата данни EDGAR на агенцията; X не е дадено като средство за съобщаване на решението.

"Всички заповеди на Комисията 19b-4 ще бъдат публикувани на нашия уебсайт и след това публикувани във Федералния регистър", казва говорителят.

Има две технически изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, преди спот обезпечен Bitcoin ETF да може да започне да търгува. Първо, SEC трябва да одобри така наречените 19b-4 заявки на борсите, на които ETF трябва да бъдат регистрирани. Второ, регулаторът трябва да одобри съответните формуляри S-1, които са заявления за регистрация на потенциалните емитенти - списък, който включва също фондове като BlackRock и Fidelity.

Компрометираният @SECgov X акаунт написа: "Днес SEC дава одобрение за #Bitcoin ETF за листване на всички регистрирани национални борси за ценни книжа. Одобрените биткойн ETF ще бъдат обект на текущо наблюдение и мерки за съответствие, за да се гарантира постоянна защита на инвеститорите."

Снимка 648665

Източник: X

Той включваше графика с цитат, уж от Генслер.

През периода на ръст и спад, над 50 милиона долара позиции за търговия с деривати с ливъридж бяха затворени в рамките на един час, показват данните на CoinGlass.

Възходи и падения: Цената на Биткойн достигна 21-месечен връх, но за кратко

Възходи и падения: Цената на Биткойн достигна 21-месечен връх, но за кратко

$47 000 - за първи път от април 2022 година