Цената на най-голямата криптовалута в света - Биткойн, достигна $47 000 в началото на седмицата. Това се случва за първи път от април 2022 година и е поредното доказателство за възходите и паденията във финансовия крипто свят. На този фон инвеститорите очакват потенциалното одобрение на Биткойн борсово търгуван фонд (ETF) в САЩ тази седмица, съобщава CNBC.

"Одобрението е неизбежно. Това е голяма стъпка не само за Биткойн, но и за финансите като цяло", коментира бившият председател на SEC Джей Клейтън. 

Ако криптовалутата наистина бъде одобрена за борсово търгуван фонд, това би било забележително решение за криптоиндустрията, която демонстрира стойността на Биткойн пред голяма част от света на институционалните инвестиции. Fidelity, Invesco, VanEck, WisdomTree и Franklin Templeton са сред компаниите, които се борят да стартират биткойн ETF заедно с BlackRock.

Цената на Биткойн с покачване от над $45 000 - най-високото от близо 2 години насам

Цената на Биткойн с голямо покачване - най-високото от 2 години насам

Ще продължи ли да поскъпва?

Критиците твърдят, че спот ETF-ите за криптовалути биха представлявали риск за инвеститорите, тъй като цифровите активи са известни със своята волатилност и привличане на незаконна дейност.

Променлива цена

Биткойн се консолидира, след като за кратко надхвърли $47 000, заради оптимизма, че SEC ще одобрят първите американски борсово търгувани фондове (ETF), инвестиращи директно в най-големия цифров актив в света. След като в понеделник токенът поскъпна с 6,5% и достигна 21-месечен връх, в днешния вторник към 10:00 българско време криптовалутата поевтиня до близо $46 836.

Цената на Биткойн е поскъпнала с 10% от началото на годината, което представлява ярък контраст със спада на акциите и златото през същия период.

Всеки шести гражданин в Австрия вече притежава Биткойн

Европейската страна, в която вече всеки шести гражданин притежава Биткойн

Пред Money.bg говори проф. Алфред Таудес - основател и ръководител на Института за криптоикономика към Виенския икономически университет - WU

Припомняме, че на 11 декември миналата година цената на криптовалута №1 се срина само за няколко минути. BTC падна с почти 10% от нивото от $44 000 в рамките на броени минути. Това доведе до спад на акциите на компании, свързани с криптовалутата, които паднаха рязко след бързия спад на цената. Тези на MicroStrategy, която държи почти 175 000 BTC се понижиха с 6%. Пазарният индекс на CoinDesk пък се понижи с 5%.

Въпреки възходите и паденията, повечето прогнози относно криптовалутата са оптимистични. В края на миналата година експерти по определиха движението на цената на Биткойн като нов "бичи поход", като голяма част от хората от криптоиндустрията прогнозират още по-големи исторически върхове през 2024 година. Според тях цената на криптовалутата може да достигне внушителните $100 000.

Цената на Bitcoin се срина в рамките на няколко минути

Цената на криптовалута №1 се срина само за няколко минути

Според експерти цената на биткойн все още може да падне много