През уикенда bitcoin подмина 4 000 долара за първи път. Причина за поскъпването на дигиталната валута е случилото се преди две седмици разделяне и приемането на ново софтуерно решение, благодарение на което транзакциите ще се обработват по-бързо, пише Bloomberg.

Преди заветния ден имаше притеснения, че разделянето може да доведе до голям спад в цената и криптовалутата да изтрие голяма част от стойността си, но това не се случи.

Рано тази сутрин дигиталната валута достигна 4 125.17 долара, ръст от 15% спрямо петък и над 300% от началото на годината. За последната седмицата криптовалутата повиши пазарната си оценка с около 10 милиарда долара, достигайки 64 милиарда.

"Bitcoin печели от геополитическото напрежение и търговията в Япония и Южна Корея се повиши значително спрямо нивата от последните месеци", коментира Браян Кели, който оглавява BKCM.

Ядрените заплахи на Тръмп изтриха $1 трилион от световните пазари

Ядрените заплахи на Тръмп изтриха $1 трилион от световните пазари

Инвеститорите продават акции и бягат при йената, франка, златото и облигациите

По думите му се забелязва и повишен интерес на руското правителство към криптовалутата, което също е повишило цената.

Бъдещето на bitcoin обаче все още е неясно. Възможно е през ноември да се стигне до ново разделяне. Тогава трябва да бъде въведена втората фаза от обновлението.

Междувременно основният конкурент - ethereum, повиши цената си с около 5% и се търгува за близо 315 долара.