Заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп за ядрена война със Северна Корея тежко увредиха пазарите. В петък загубите достигнаха 1 трилиона долара, предава Reuters. Инвеститорите скриха активите си в убежища като японската йена, швейцарския франк, златото и правителствените облигации.

Напрежението води в посока надолу европейските акции вече три ден, а в глобален мащаб седмицата бе най-лошата от избирането на Тръмп през ноември.

Така йената достигна осемседмичен връх от 108.91 за един долар, записвайки най-висок ръст за седем дни от май насам. Японската валута традиционно се покачва във времена на геополитически или финансов стрес. Друга подобна валута е швейцарският франк, който тази седмица записа най-висок ръст от юни 2016 г.

10-годишните облигации на САЩ и Германия пък се търгуват на най-високи цени от юни т.г. насам.

В Южна Корея пък инвеститорите се обръщат към криптовалутите.

"Просто не знаем какво ще се случи сега", казва Нийл Мелор, стратег в BNY Mellon. "От известно време пазарът спря да реагира на ситуацията около Северна Корея, защото знаехме, че става въпрос просто за дрънкане на оръжия. Може и сега да е така. Но реториката отиде на съвсем различно ниво и пазарът не може да си позволи да поеме такъв риск", допълва той.

През последните седмици много от пазарите достигнаха рекордни нива, оставяйки ги уязвими към разпродажби и напрежението около Северна Корея се оказа спусъкът.

Индексът CBOE, който е най-следеният барометър на очаквана волатилност на пазарите на акции в САЩ, достигна своя пик от избирането на Тръмп досега. Японският еквивалент подскочи най-високо от януари 2016 г., а европейският е на най-високото си ниво от април, когато пазарите гледаха с тревога към изборите във Франция.

Основното убежище на пазара - златото, достигна двумесечен връх на цена 1 288 долара за унция, скок от 2% за две сесии.