Bitcoin записа най-дългия си период на спад

Най-популярната дигитална валута - bitcoin, записа най-дългия си спад от повече от година насам, предава Bloomberg. Причина затова е затварянето на една от най-големите онлайн борси за обмяна на криптовалути, предхождано от решението на Китай да забрани борсовата търговия на дигитални валути, обявено в началото на миналата седмица.

BTC China ще спре веднага създаването на нови акаунти, каза изпълнителният директор Боби Лий.

От постигнатия връх от около 5 100 долара за монета в първия уикенд на септември, криптовалутата се срина до 3 450 долара днес, или над 30%. Само днес спадът е 10 процентни пункта.

В Поднебесната империя се случва около 23% от търговията на криптовалути. Тя е и дом на много от най-големите "миньори" на дигиталните валути в света.

"Обемът на търговия със сигурност ще се свие", казва Жу Шоужи, основател на базираната в Пекин FBG Capital, която инвестира в криптовалути. "По-старите потребители със сигурност ще продължат да търгуват, но прагът за влизане на нови потребители вече е твърде висок. Това със сигурност ще забави развитието на криптовалутите в Китай", смята той.

Причината за решението на Пекин все още е неясно, но идва в рамките на опити на Комунистическата партия да намали финансовия риск. През последната година bitcoin покачи цената си спрямо долара с над 600% и това кара някои да се притесняват от надуването на балон. По-рано Централната банка на Китай направи редица опити със своя криптовалута с крайната цел да пусне своя такава.