Най-добрата криптовалута - биткойнът, може да достигне $50 000 тази година и $120 000 до края на 2024 г., според прогнози на Standard Chartered. Анализаторите на финансовата институция прогнозират, че скокът в цената на най-старата криптовалута може да насърчи биткойн "копачите" да трупат повече от предлагането.

Standard Chartered публикува прогноза за $100 000 за биткойн до края на 2024 г. още през април с изгледа, че така наречената "крипто зима" е приключила, но един от най-добрите валутни анализатори на банката, Джеф Кендрик, каза, че сега вижда 20% потенциал за нагоре над посочения таргет. "Повишената рентабилност на копачите на добит BTC (биткойн) означава, че те могат да продават по-малко, като същевременно поддържат парични потоци, намалявайки нетното предлагане на биткойн и повишавайки цените му", каза Кендрик в доклад.

Биткойнът при 100 000 долара?

Нивото от 100 000 долара за биткойн, се посочва от потенциалните крипто-ентусиасти, като възможна цел, от няколко години. До този момент обаче, тя не се е материализирала, а пазарът бе подкопан от няколко негативни събития, най-важното от които бе фалита на една от най-големите борси за криптовалути - FTX.

Шестцифрена стойност за биткойна, прогнозира един от най-големите бикове в сектора - Майк Новограц, основател на компанията за инвестиции в криптовалута Galaxy Digital Holdings Ltd.

"Младите хора са ориетирани към бъдещето и виждат биткойна и другите криптовалути като свои валути", каза още Новограц.

Биткойн пак е под $30 000 – какво следва?

Биткойн пак е под $30 000 – какво следва?

Спадът може би ще продължи

"Всеки от нас трябва да вложи от 2% до 3% от нетното си богатство в биткойни", заяви наскоро инвеститорът милиардер.

"Докато последното биткойн рали беше движено предимно от индивидуални инвеститори, това рали се ръководи от хора с висока нетна стойност на активите, хеджфондове и реални институции. Биткойнът се превърна в макроактив. Участието на тези по-големи играчи, плюс увеличената регулация, би трябвало да изглади нестабилността на биткойна", каза още Новограц.

"Биткойнът е запас от стойност, подобно на "цифровото злато" и едва ли ще се използва като традиционна валута през следващите пет години", посочи Новограц.

Той очаква цената на цифровата валута да продължи да расте, тъй като все повече хора застават зад идеята да я добавят към портфолиото си.

"Вече не се спори дали криптото е нещо, дали биткойнът е актив, дали блокчейнът ще бъде част от финансовата инфраструктура", каза Новограц. "Не е "ако", а "кога" и затова всяка отделна компания трябва да има план сега."

Освен това, на биткойна му предстои нов халвинг през следващата година. В исторечески план, подобни събития са допринасяли за силен и експоненциален ръст на дигиталната валута.

При халвингът, криптовалутата претърпяха намаление на наградата за копаене наполовина - програмиран код, насочен към намаляване на темп на разширяване на доставките с 50% на всеки четири години.

Положителните очаквания се основават на предположението, че биткойнът може да повтори възходящото ценово действие, наблюдавано в навечерието на халвинга през юли 2016 г. и април 2020 г. И в двата случая биткойн се сблъска с бичи ветрове 12 месеца преди халвинга и през халвинг месеца се търгува с 39% по-високо от мястото, където сменяше собственика си година преди това.

Разбира се, добре е инвеститорите да имат предвид, че предишните резултати не са гаранция за бъдещи такива. Въпреки това, историята често се повтаря и макро перспективите може да се подобрят през следващите месеци.

Одобрение на първия ETF фонд върху биткойна, може допълнително да окрили биткойна

Главният изпълнителен директор на BlackRock Inc. Лари Финк нарече биткойн "международен актив" и каза, че паричният мениджър иска да използва неговата тежест, за да го направи по-евтин и по-лесен за инвестиране в криптовалутата.

"В момента струва много пари за транзакция с биткойн", каза Финк в наскорошно интервю за Fox Business. "Надяваме се нашите регулатори да гледат на тези документи като на начин за демократизиране на крипто."

Гигантът за управление на пари подаде документи миналия месец за създаване на борсово търгуван фонд, който инвестира директно в биткойн, което предизвика вълна от подобни заявления от конкурентни емитенти и покачване на цената на биткойн до над 30 000 долара. Биткойнът се повиши с повече от 12% само през юни и е нараснал с над 80% от началото на годината.

Nasdaq наскоро пренареди заявлението на BlackRock, като добави подробности за предложението, за да покаже, че Coinbase Global Inc. ще осигури наблюдение на пазара за новия продукт. BlackRock иска да чуе мнението на американските регулатори като Комисията по ценни книжа и борси, каза Финк.

"Гледаме на това като на възможност", каза Финк. "Работим много тясно с нашите регулатори."

Биткойн може да представлява алтернативен международен актив, подобен на "дигитализиране на златото", каза Финк. Първоначално той каза, че е бил скептичен, защото "той е бил силно използван за, да кажем, незаконни дейности".

Изненадващото подаване на документи от BlackRock Inc. за спот борсово търгуван фонд в САЩ в средата на юни, доведе до вълна от подобни заявления от конкурентни емитенти и спекулации, че мениджърът на активи има ключови прозрения, които ще доведат до одобрение на приложението му.

Напливът от приложения идва след опита на BlackRock да стартира iShares Bitcoin Trust, който се приземи при американските регулатори. Като се има предвид статута на BlackRock като най-големия мениджър на пари в света с приблизително $9 трилиона, подаването се приема като знак, че SEC може най-накрая да даде зелена светлина на физически обезпечен биткойн ETF - структура, която регулаторът многократно е отхвърлял, цитирайки рискове като измама и манипулация на спот пазара за токена.

"Когато най-големият мениджър на активи в света предприеме подобен ход, другите емитенти ще го забележат, защото залозите са толкова високи в надпреварата за биткойн ETF", според Нейт Герачи, президент на консултантската фирма The ETF Store. "Нямаше абсолютно никаква индикация, че SEC е готова да приеме спот биткойн ETF. Вероятното предположение е, че BlackRock може да знае нещо.

Поддръжници на индустрията, като Камерън Уинкълвос от Gemini Trust Co., побързаха да цитират възстановяването в подкрепа на цифровата валута след това, което беше груба вълна, включваща скандали, фалити и регулаторни действия.

Бъдещето на биткойн ако Китай отмени забраната за добив: два сценария

Бъдещето на биткойн ако Китай отмени забраната за добив: два сценария

Промяна на политиката на Пекин спрямо криптовалутите се очаква съвсем скоро

Подновеният натиск за спот биткойн ETF следва дълга поредица от откази. Има около 30 опита за такъв продукт, според данни на Bloomberg Intelligence. Сега, след като BlackRock хвърли шапката си на ринга, вероятно има още нещо, според Дейв Абнър от Dabner Capital Partners.

"Всички, които са имали документи, ще подадат отново и тези, които са обмисляли, също ще искат скоро да подадат документи", каза Абнър, директор на Dabner Capital Partners, фирма за ETF и крипто консултации.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.