Влиянието на Китай върху глобалния крипто пазар винаги е било значително и това никак не е случайно, имайки предвид, че страната е една от най-големите икономики в света. Връзката на Пекин с криптовалутите обаче е сложна, което налага да се проучат причините за рестрикциите и потенциалните последици от премахването на ограниченията, пише BeinCrypto.

След скорошна заявка от китайските власти, предполагаща възможна промяна в политиката, бъдещето на криптовалутите в Китай буквално виси на косъм, обещавайки значителни последици за индустрията в световен мащаб.

Китай има дълга история на прилагане на забрани върху криптовалутите

Още през 2013 година Китайската народна банка (КНБ) издаде правила, с които забрани на финансовите институции да участват в трансакции с виртуални валути като биткойн. Тази забрана обаче не направи незаконно купуването, съхраняването или изпращането на криптовалути от китайските граждани.

Подготвя се глобална регулация на крипто пазара

Подготвя се глобална регулация на крипто пазара

Инициативата е на глобалния орган на комисиите по ценни книжа

Забраната преди всичко направи достъпа до криптовалути чрез борси по-труден. Първоначално тя имаше за цел да забави търговията с биткойн, която беше станала широко разпространена, като много компании, включително известната търсачка Baidu, я забраниха като метод на плащане.

През 2017 година, по време на бичия пазар на криптовалути, китайските власти наложиха по-строги разпоредби за търговията с крипто, насочени по-специално към първичните предлагания на монети (ICO). ICO, които са дигитални токени, представляващи дялове от собствеността в нови проекти за криптовалути, отбелязаха рязък ръст в търговията.

Много от тези ICO-та обаче се оказаха измами поради липсата на регулация. За да се справи с безумието покрай въпросните ICO, Китай забрани всички платформи, предлагащи ICO, и задължи борсите да възстановят парите на инвеститорите.

През 2021 година Китай предприе най-строгите си мерки срещу криптовалутите

При цена на биткойн около $55 000, Държавният съвет на Китай обяви официална забрана за добив на криптовалути. Въпреки строгите ограничения, забраната на Пекин не успя да спре напълно дейността в сектора. Появиха се редица подземни крипто пазари, а различни крипто ентусиасти продължават да намират начини да заобиколят ограниченията.

Напоследък има все повече индикации, че Китай може да смекчи твърдата си позиция по отношение на крипто. Тази новина е особено значима, като се има предвид, че едно от най-значимите сътресения за крипто пазара през последните няколко години дойде през 2021 година, именно когато Китай предприе най-големите рестрикции срещу цифровите активи и забрани добива.

Трябва да се отбележи, че дори и страната скоро да облекчи своите ограничения, тя вероятно ще продължи да упражнява строг контрол върху сектора, за да гарантира защитата на потребителите, да предотврати потенциални финансови рискове и да поддържа контрола върху собствените си действия за цифрова валута.

Отмяна на ограниченията?

Като най-населената страна в света и една от най-големите икономики, приемането на криптовалутите от Китай може да стимулира глобалното търсене, да повиши цените и потенциално да доведе до по-широко приемане на цифровите валути. Това също може да проправи пътя за връщането на дейностите за копаене на крипто в страната, която някога беше най-големият център за копаене на биткойн в света. 

Така или иначе, премахването на забраната може да създаде и различни предизвикателства. Например, това може да доведе до повишена волатилност на крипто пазара. Освен това, това може да доведе и до регулаторни предизвикателства, тъй като властите се борят със защитата на потребителите, прането на пари и проблемите на финансовата стабилност.

Потенциалното премахване на забраната на Китай несъмнено ще бъде процес със значителни последствия за глобалния крипто пазар. Въпросът е какви точно ще са те.

Изкуствен интелект в полза на биткойн? Мисията е възможна

Изкуствен интелект в полза на биткойн? Мисията е възможна

До каква степен AI ще въздейства на криптоиндустрията?